Bråk mellan kollegor efter arbetstid på en bar
-Ja. I AD 2022 nr 45 hade företaget haft en konferens där företaget bjöd på såväl lunch som middag. Till middagen bjöd företaget på två enheter alkohol. Middagen slutade tidigt och företagets aktiviteter upphörde därmed. Efter middagen gick ett stort antal arbetskollegor till en bar. På baren uppstod en diskussion mellan två kollegor där den ena tagit bort kollegan från sitt privata Facebook-konto. Det kommenterades och ledde till diskussion och bråk. Under bråket uttalade kollega A, till B, att om kollega A skulle bli slagen av B då skulle A köra över kollega B och bränna ner dennes hus med föräldrarna i. Efter sportbaren gick kollegorna, inklusive A och B till två olika efterfester - inget mer skedde dem emellan under kvällen. Vid ett telefonsamtal under helgen tog kollega B upp att denne kände sig rädd eter A:s hot. På måndagen pratade kollega B med sin chef om hotet.
Arbetstagare A uppgav att hotet inte var allvarligt menat, att dom hade umgåtts mer under kvällen, att B inte hade polisanmält händelsen samt att det som skedde på sportbaren inte hade något samband med arbetet. Arbetstagare A hade arbetat ca 30 år på arbetsplatsen och det fungerade väl.
Vad sa Arbetsdomstolen?
AD uttalade att avsked kan vara aktuellt om ett brott utom arbetet leder till att förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare allvarligt skadas. I anställningsavtalet ingår att arbetstagare inte får uppträda hänsynslöst mot andra arbetstagare så att relationerna på arbetsplatsen skadas. AD konstaterades att det uttalandet hade skett och att det inte kunde uppfattas som ett skämt och AD ansåg att hotet var allvarligt och en grov kränkning som typisk set är ägnade åt att allvarligt störa förhållanden på arbetsplatsen.
Det spelade heller ingen roll att det skedde på fritiden. AD säger: "Händelsen hade en sådan anknytning till arbetsplatsen och händelsen riskerade allvarligt störa förhållanden på arbetsplatsen". Skäl för avsked fanns.
Vad kan jag som arbetsgivare tänka på inför konferenser och fester?
- Arbetsgivaren har alltid ett ansvar för att förebygga och förhindra trakasserier, diskriminering och kränkande särbehandling. Om något sådant skulle inträffa på konferenser, julfesten eller sommaravslutningen då är det viktigt att alla känner till vilka regler och rutiner som gäller.
- I rutinerna ska framgå hur man anmäler, hur utredningar går till mm Det kan således vara bra att läsa igenom dessa igen ifall det var ett tag sedan man tittade på dessa.
- Finns det medarbetare som vi misstänker har alkohol och/eller drogproblem och hur ser vi till att just dessa fångas upp på ett förebyggande sätt inför och under festligheterna?