September 13, 2024

Sjukfrånvaro och rehabilitering

Här kan du läsa vad som gäller om allt från sjukanmälan, sjuklön, förstadagsintyg till frågor om rehabilitering.

Som arbetsgivare vill du ha friska och välmående arbetstagare i arbete. När någon blir sjuk har du ett ansvar att återfå medarbetaren i tjänst så snart det går.

Ett ärende om rehabilitering kan börja med att en arbetstagare har mycket korttidsjukfrånvaro eller mycket sjukfrånvaro. Det är bra att börja i god tid och fånga upp signaler på ohälsa.

Ett stöd för dig som arbetsgivare är att begära in förstadags-intyg för medarbetare, då behöver medarbetare lämna in läkarintyg från första sjukdagen. Nedan finner du en mall för detta - föreläggande om förstadags intyg. Då kan du få förhoppningsvis få veta mer om hur medarbetaren mår så du kan sätta in rätt arbetsanpassning eller andra rehabåtgärder, även förebyggande, i god tid.

Om en medarbetare har blivit sjukskriven och väntas vara det en längre tid behöver du starta upp ett rehabiliteringsarbete. Som arbetsgivare räcker det inte att invänta läkarintyg eller Försäkringskassans bedömningar, du behöver kontinuerligt vara proaktiv. Arbetstagaren har ett ansvar att medverka i sin rehabilitering.

Nedan finner du information om rehabiliteringskedjan, en juridisk karta att använda vid rehabärenden.

Rehabärenden och frågor om ohälsa är arbetsmiljöfrågor. I föreskriften AFS 2020:5 Arbetsanpassning kan du läsa mer.

Notera att Arbetsmiljöverket gjort en regelöversyn och förändrat strukturen på sina föreskrifter, vilket börjar gälla 1 januari 2025. Föreskriften om Arbetsanpassning och rehab kommer att finnas i AFS 2023:2 - Planering och organisering av arbetsmiljöarbetet.

Ibland upptäcker man att medarbetare har alkohol eller drogberoende - läs mer om detta i artikeln här: Alkohol och droger (hrlegal.se)

Frågor om sjukfrånvaro och rehab är komplexa då många regelverk, regler och myndigheter kan beröras, bland annat: sjuklönelagen, läkarintyg, sjukanmälan, första-dags-intyg, sjukpenning, Försäkringskassan, Socialförsäkringsbalken, arbetsmiljölagen, SAM-föreskriften (AFS 2001:1), Arbetsmiljöverket, lagen om anställningsskydd, rehabiliteringsplan, rehabiliteringskedjan, företagshälsovården etc.

Ta gärna HR-stöd och arbetsrättsligt stöd i dessa frågor så att du i god tid kan få rätt hjälp och stöd.

Relaterade mallar

Frågor och svar

Liknande guider

Populära artiklar

Visa alla