Hur står sig omplaceringsskyldigheten gentemot turordningsreglerna?

Fråga

Hur står sig omplaceringsskyldigheten gentemot turordningsreglerna? Vi har en ledig tjänst till en arbetstagare men arbetstagaren vill nog inte ha den rollen utan vill få andra roller ikraft av sin plats i turordningen. Måste vi erbjuda lediga tjänster utifrån platsen i turordningen? Och kan arbetstagaren välja?

HR Legal svarar

Bli medlem på HR Legal för att låsa upp svaret
Kom igång
Redan medlem? Logga in

Man omplacerar först arbetstagare enligt 7§ 2st LAS till lediga tjänster. När man befinner sig i 7§ LAS då väljer arbetsgivaren fritt vem som ska få vilken roll. AD har uttalat att arbetsgivaren avgör i detta läge vem som är "rätt man på rätt plats". Arbetsgivaren kan omorganisera och omplacera arbetstagare och inom ramen för detta erbjuda arbetstagare andra roller i företaget. Så länge arbetsgivaren befinner sig i 7§ 2st LAS då avgör arbetsgivaren vem som ska ta vilken tjänst.

Arbetsgivaren måste dock erbjuda skäliga omplaceringserbjudanden. Så länge arbetsgivaren har erbjudit ett skäligt omplaceringserbjudande och en arbetstagare tackar nej till ett omplaceringserbjudande då kan arbetstagaren sägas upp. Då har arbetsgivaren uppfyllt sin omplaceringsskyldighet och sakliga skäl (i detta exempel) omorganisation och arbetsbrist föreligger.

Om arbetsgivaren inte har några lediga tjänster då lämnar vi 7§ LAS och kommer in i 22§ LAS. I 22§ LAS upprättar arbetsgivaren en turordningslista. Arbetsgivaren ska nu erbjuda tjänster utefter turordningsreglernas huvudregeln sist-in-först-ut. Arbetsgivaren kan åberopa det sk. 3-undantaget och behålla tre medarbetare.

Om ditt företag står inför en omorganisation rekommenderar vi dig att ta kontakt med en jurist redan i stadiet då du planerar din nya organisation så att du kan hantera omplaceringsreglerna och turordningsreglerna på ett korrekt sätt som blir bra för din verksamhet.

Liknande frågor

Populära artiklar

Visa alla