Nej, egenföretagare omfattas inte av uthyrningslagens regler. Och därmed omfattas egenföretagare inte av 24 månaders regeln.
Detta står i 1§ uthyrningslagen: "Denna lag gäller arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning."
Man måste alltså vara arbetstagare och anställd av ett bemanningsföretag.
Uthyrningslagen har sin grund i bemanningsdirektivet. Uthyrningslagen ändrades 1 januari 2013 och i förarbetena (Prop 2011/12:178) framgår vilka som omfattas:
"I paragrafen anges lagens tillämpningsområde. Arbetstagare måste, för att omfattas av lagens bestämmelser, vara anställda av ett bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning. Vem som är arbetstagare avgörs enligt svensk rätt."
I svensk rätt anges vem som är arbetstagare i lagen om anställningsskydd - LAS.
Men förutsättningen för att uthyrningslagen ska vara tillämplig är att den som hyrs in är att ses som arbetstagare i förhållande till uthyrande företag.
Om en egenföretagare har ett aktiebolag då krävs det att man har väsentlig ägarandel och ett väsentligt inflytande över verksamheten. Så om A är ensam ägare till sitt AB då omfattas A inte av uthyrningslagen. A är då egenföretagare.
Om man har två delägare som äger en lika stor andel av bolaget och har lika stor andel i inflytande över bolaget då omfattas dom inte heller av uthyrningslagen. Dom är inte arbetstagare utan egenföretagare. Men om man är tre delägare då är bedömningen mer osäker och om man är ännu fler delägare då är det inte sannolikt att alla kan ses som egenföretagare utan mer sannolikt att man ses som arbetstagare.
Detta är svårbedömda frågor och vi rekommenderar er att ta kontakt med en jurist för vidare bedömning.
Dock kan man ange att dessa inte ses som arbetstagare, och därmed inte omfattas av uthyrningslagen:
- egenföretagare
- utstationerade arbetstagare (då gäller utstationeringslagen, som följer av utstationeringsdirektivet: företag som är etablerade i en medlemsstat och som i samband med tillhandahållande av tjänster över gränserna utstationerar arbetstagare.)
-anställda på särskild anställning eller lönebidrag
-entreprenad/outsourcing.
Uppdragsavtal och uppdragstagare omfattas inte heller. Det kan emellertid vara en gränsdragningsfråga att avgöra vem som är uppdragstagare och vad som är ett uppdragsavtal, så ta gärna kontakt med en jurist för att diskutera detta.