På en AW utsätts en kollega för sexuella trakasserier: måste jag som arbetsgivare agera?

Fråga

Vi hade ett kundevent och efter detta gick en grupp kollegor vidare ut på krogen. Där hade en medarbetare tafsat på en kollega och försökt kyssa denne trots att personen samt några till sagt till.

På måndag framkommer det att den utsatte kände sig sexuellt trakasserad - vilket han berättar när han ringer och sjukanmäler sig. Han orkar inte gå till jobbet pga detta. Personen som uppges utsatt honom infinner sig inte på jobbet, på eftermiddagen kommer ett sms där det står “Jag är sjukskriven hela veckan.”. Vad gör jag nu? Detta skedde på fritiden: det är väl inte min sak att utreda?

HR Legal svarar

Bli medlem på HR Legal för att låsa upp svaret
Kom igång
Redan medlem? Logga in

Ja, du måste agera. De uppgivna sexuella trakassierna skedde dels i nära anslutning till ett kundevent dvs i nära anslutning till arbetet och dels är det tydligt att detta påverkar individerna - gruppen och arbetet. Som arbetsgivare och chef har du nu fått kännedom om sexuella trakasserier och diskrimineringslagen anger att du då snarast måste starta en utredning.

Du behöver ta reda på om sexuella trakasserier har förekommit eller inte och det gör du genom en utredning.

En utredning innebär att du ska intervjua både den utsatta och den som uppges ha utsatt, samt de andra som var med, som kan vara vittnen.

Du behöver även ta reda på om sms eller meddelande via företagets gruppchattar finns innan och efter händelsen.

Du behöver ta reda på om detta är ett enskilt tillfälle eller om det har skett fler gånger.

Att personerna är sjuka hindrar inte att dom ska medverka i utredning. Du bör agera skyndsamt och fundera på om du ska hålla i utredningen med hjälp av HR eller annan person på företaget eller om det behövs en extern utredare i form av er företagshälsovård, jurist etc.

När utredningen är avslutad ska du delge denna till den som uppges ha utsatt och den utsatta. Och du ska avsluta och delge utredningen även om du i utredningen skulle komma fram till att sexuella trakasserier inte har förekommit.

Om sexuella trakasserier har förekommit behöver du avgöra vilka arbetsrättsliga åtgärder som ni ska vidta. Det kan vara tillsägelse, varning, omplacering, uppsägning eller avsked.

Därtill behöver ni hantera hur arbetsmiljön i gruppen ska fungera framåt.

I dessa ärenden rekommenderar vi dig starkt att ta stöd av en arbetsrättsjurist samt din HR-funktion.

HR Legal

Liknande frågor

Populära artiklar

Visa alla